
تولید مثل در خرگوش ها به صورت تخمكگذاري القايي می باشد. مفهوم این سخن بدین معنی می باشد كه خرگوش ها براي تخمك گذاري، حضور جنس نر و يا تحريك جفتگيري لازم است. سيكل فصلی در خرگوشها خيلي واضح و نمایان نمی باشد، خرگوش از يك ريتم توليد تبعیت می کند كه شامل دو فاز است
۱- فاز پذيرش ۱۲ تا ۱۴ روزه است كه در اين مدت خرگوش ها تمايل به جفتگيري دارند.
۲- فاز عدم پذيرش ۱ تا ۲ روزه است كه در اين مدت اجازه جفتگيري داده نميشود .
تخمكگذاري خرگوش تقريبا ً ۱۰ ساعت پس از جفتگيري و در نتيجه تحريك انجام شده ، صورت ميپذيرد. در هنگام جفت گیری خرگوش ماده را به قفس خرگوش نر منتقل نمایید، عدم انجام این امر می تواند موجب نزاع و درگیری بین خرگوش ها گردد و در مواردی حتی خرگوش کاملا از جفت گیری منصرف می شود. عواملي وجود دارند که میتواند بر طول دو فاز مذکور تاثیر داشته باشند که می توان به موارد زیر اشاره نمود.
تغذیه خرگوش
تغذیه خرگوش باید دارای مواد پروتئینی و معدنی باشد که در صورت عدم وجود این مواد ذکر شده خرگوش فاز دوم عدم پذیرش را طولانی تر می کند.
نور
با افزايش طول روز فعاليت جنسي آغاز ميگردد.آغاز فاز پذیرش جهت جفت گیری با ۱۴ ساعت روشنایی شروع می شود و اين امر نشاندهنده آنستروس فصلي در خرگوش است، بدين ترتيب كه در شرايط نگهداري حيوان در خارج از منزل ،هنگام ماههاي اسفند و فروردين توليد مثل آغاز گرديده و در ماههاي شهريور و مهر خاتمه مييابد . در شرايط نگهداري حيوان داخل منزل محدوديت توليد مثلي فوق وجود ندارد و در تمام طول سال ريتم توليد مثلي ميتواند حضور داشته باشد .
درجه حرارت
افزایش دما باعث افزایش فعالیت های جنسی در خرگوش می گردد، مناسب ترین دما برای جفت گیری خرگوش ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتی گراد می باشد.
تحريكات جنسي
در مکان هایی که خرگوش نر و ماده با همدگیر نگهداری می شود پذیرش امر جفت گیری زودتر و سریعتر انجام می پذیرد
اندازه خرگوشهاي نژاد كوچك زودتر (حدود ۴ ماهگي) از نژادهاي بزرگ (حدود ۶ ـ ۵ ماهگي) به بلوغ جنسي ميرسند
جنسیت
خرگوشهاي ماده نسبت به نرها زودتر بالغ ميشوند .
آبستني و زايمان
طول دوره آبستني در خرگوش ۳۰ تا ۳۲ روز است . حدود روز ۲۸ پس از جفتگيري ميبايست يك جعبه زايمان (Nest box) در داخل قفس خرگوش ماده قرار داد . چرا كه در هفته آخر آبستني خرگوش ماده ، موهاي ناحيه شكم خود را كنده و بعنوان بستر در داخل جعبه زايمان قرار ميدهد . در اين حالت دهان حيوان پر از گلولههاي مو ميباشد و اين عمل لانهسازي (Nest building) وي ممكن است با خارش اشتباه گردد . زايمان معمولا ً در طول شب صورت ميگيرد و نوزادان بدون مو و فاقد قدرت بينايي و شنوايي و به تعداد ۸ ـ ۵ عدد بدنيا ميآيند . چشمهاي آنها در حدود ۱۰ روزگي گشوده ميشود و از روز سوم پوشش بدنشان شروع به رشد ميكند . بچه خرگوشها معمولا در حدود ۳ هفتگي از جعبه زايمان خارج شده و بتدريج شروع به خوردن غذاهاي جامد ميكنند . طول شيرخوارگي معمولا ۴ تا ۶ هفته است .
آبستني كاذب
طول آبستني در خرگوش ۳۲ ـ ۳۰ روز است . حال اگر خرگوش ماده جفتگيري نكند ولي به علت تحريك جنسي تخمک آزاد گردد ، در اينصورت جسم زرد ايجاد شده و بر روي تخمدان باقي ميماند كه باعث ايجاد علايم آبستني در حيواني كه جفتگيري نكرده ميگردد . اين حالت معمولا ً ۱۸ روز طول ميكشد.
سلام
خسته نباشید …
من یک خرگوش دارم که تقریبا ۱۷ روز میشه ک از صاحب قبلی گرفتمش . وقتی گرفتم بهم گفتن که خرگوش بارداره …
حالا من نمیدونم ک خرگوشم دقیقا چند روزه که بارداره و کی باید جعبه زایمان رو بزارم داخل قفس؟؟؟
ممنون میشم راهنماییم کنین
لطفا هرچه سریعتر به دامپزشک مراجعه نمایید.
ببخشید، لینک مطلب درست کار نمیکنه میشه راهنمایی کنید چجوری میتونم لینک
رو به اشتراک بذارم؟
با سلام
دوست عزیز کافی است لینک مطلب را از قسمت آدرس کپی کرده و برای دوستان خود ارسال کنین.
سپاس از لطفی که دارید
وای خیلی خوبه ساییتون
تو زمینه ای که فعالیت میکنید جزو بهترین
سایت ها هستید.